Karantina sürecinin sonlanmasının ve sürecin normale dönmesinin ardından sayaç okuma personelimiz sayacınızı okuyarak gerçek tüketiminizi belirleyecektir. Kıyasen düzenlenen fatura tüketiminizin üzerinde tahakkuk etmiş ise bir sonraki faturanızdan bu miktar düşürülecektir. Yine kıyasen düzenlenen fatura normal tüketiminizin altında tahakkuk etmiş ise sayacınızın okunmadığı dönem kadar taksitlere bölünerek faturanıza yansıtılacaktır.
Elektrik Dağıtım Şirketi tüketicilere elektrik enerjisi satışı yapmaz. İletim hatları üzerinden gelen elektrik enerjisinin, uygun gerilim seviyesine düşürülerek tüketicilerimizin kullanıma sunulması, Dağıtım şebekesi üzerinde oluşan arızaların giderilmesi, yeni abonelik başvuru taleplerinin karşılanması ve sayaç okuma işlemlerini dağıtım şirketleri yapar.
Görevli tedarik şirketi, dağıtım ve perakende satış faaliyetlerinin hukuki ayrıştırması kapsamında kurulan veya son kaynak tedariki yükümlüsü olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından yetkilendirilen tedarik şirketidir. Dağıtım Şirketinin bildirdiği tüketim değerlerine göre elektrik faturaların oluşturulması ve perakende satış sözleşmelerinin yapılması işlemlerini Görevli Tedarik Şirketi yapar.
Yeni ikamete başlanan yapılarda ilk defa enerji kullanımına başlanacak olması durumunda (ilk kez abone numarası alınacak durumlarda) ve mevcut kullanım alanlarında güç artışı veya güç azaltımı yapılacak durumlarda yeni başvuru bağlantı başvurusu yapılmalıdır. Mevcut aboneliğin olduğu kullanım yerlerinde kullanıcı değişikliği olması durumunda yeni başvuru yapılması gerekmemektedir, bu tür durumlarda sözleşme değişikliği için Görevli Tedarik Şirketine başvurulmalıdır.
Elektrik Piyasası Bağlantı Ve Sistem Kullanım Yönetmeliği’nde Bağlantı Hattının tanımı “Bağlantı hattı: Tüketicilerin iç tesisatını dağıtım şebekesine bağlamak için gerekli ve bu Yönetmelik kapsamında belirtilen mesafe sınırları dâhilinde olan; AG’den bağlı tüketiciler için yapı bina giriş noktasından itibaren dağıtım şebekesine kadar, OG’den bağlı tüketiciler için tüketicinin şalt sahasının bittiği noktadan sonraki nihayet direğinden itibaren dağıtım şebekesine kadar olan hattı ifade eder.” Şeklinde yapılmıştır.
Aynı yönetmelikte “Bağlantı hattı, tercih etmesi halinde kullanıcı tarafından tesis edilebilir. Bu durumda ilgili kullanıcı tarafından bağlantı bedeli ödenmez. Bunun tercih edilmemesi durumunda kullanıcı tarafından bağlantı bedeli ödenir ve bağlantı hattı dağıtım şirketi tarafından tesis edilir.” Denilmektedir.
Bu sebeple Bağlantı hattının Dağıtım Şirketimizce tesis edilmesi durumunda başvuru sahibinden EPDK tarafından belirlenen ölçütlerde bağlantı bedeli alınır.
İşlemler |
vedas.com.tr
|
Çağrı Merkezi- 186 |
VEDAŞ Twitter Destek |
VEDAŞ-186- Whatsapp Uygulama |
√ |
√ |
√ |
√ |
|
√ |
√ |
√ |
√ |
|
Sayaç İşlemleri(Arızalı sayaç ihbarı, Sayaç değişim talebi, Tesisat karışıklığı) |
√ |
√ |
√ |
√ |
√ |
√ |
√ |
√ |
|
Aydınlatma |
√ |
√ |
√ |
√ |
Yeni inşa edilmiş tesis veya kullanım yeri için dağıtım sistemine bağlanmak suretiyle elektrik enerjisi temin etmek isteyen gerçek veya tüzel kişi, dilekçe Müşteri Hizmetleri merkezlerimize doğrudan başvurur. Başvuruda bulunan mülk sahibi ve/veya sahipleri veya vekili, mülk kiraya verilmiş ise yazılı beyan etmesi kaydıyla kiracı;
a) Tapu kaydını ve onaylı elektrik projesini,
b) İmar alanı içerisinde bulunanlar, 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununun 30 ve 31 inci maddelerine göre yapı kullanma iznini,
c) Köy yerleşik alanları ve civarı ile mezralarda bulunanlar, 3194 sayılı İmar Kanununun 27 ve 30 uncu maddelerine göre yapı kullanma iznini,
ç) İmar ve köy yerleşim alanları dışında bulunanlar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden verilecek yapı kullanma iznine ilişkin belgeyi,
d) Ruhsat gerektirmeyen kullanım yerleri için mevzuat kapsamında ilgili mercilerden alınacak izin belgesini,
e) 19/4/2012 tarihli ve 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun hükümleri kapsamındaki yerler için alınan izin belgesini,
f) İnşa halindeki yapılarda şantiye bağlantısı ve/veya bu yapılara ait kalıcı bağlantı için 3194 sayılı İmar Kanunu hükümleri uyarınca alınan yapı ruhsatını,
g) İlgili mevzuatın zorunlu kılması halinde istenecek diğer belgeleri,
dağıtım şirketine ibraz eder.
Kullanım amacıyla sınırlı bir süre için, dağıtım sistemine geçici bağlantı yaparak elektrik enerjisi temin etmek isteyen gerçek veya tüzel kişiler, elektrik projesini ve kullanım amacının gerektirdiği izin belgesini ibraz etmek kaydıyla başvuruda bulunur.
Yeni bağlantı başvurusu Dağıtım Şirketimizce saha etüdü gerektiren durumlarda 20 iş günü, saha etüdü gerektirmeye durumlarda 10 iş günü içerisinde bağlantı görüşü verilerek başvuru sahibine bildirilir. Dağıtım şirketi tarafından olumlu bağlantı görüşü verilen tüketim tesislerine ilişkin olarak; başvuru sahibinin bağlantı görüşü geçerlilik süresi içerisinde başvurması ve gerekli mali yükümlülükleri yerine getirmesi halinde;
a) Tesis sözleşmesi imzalanması gerekmeyen durumlarda başvuru tarihi ile aynı gün içerisinde, bunun mümkün olmaması durumunda ise beş iş günü içerisinde belirlenecek bir tarihte,
b) Dağıtım tesisi ve/veya bağlantı hattı yapımına ilişkin taraflar arasında tesis sözleşmesi imzalanması gereken durumlarda en geç yirmi iş gününü aşmayacak şekilde belirlenecek bir tarihte dağıtım şirketi ile başvuru sahibi arasında bağlantı anlaşması imzalanır.
Yukarıda çıkarılan hüküm uyarınca işlemleri tamamlanmış bir tesisata ilk kez enerji verilebilmesi için kullanıcı tarafından dağıtım şirketine bir perakende satış sözleşmesi ibraz edilmesi veya görevli tedarik şirketi tarafından sözleşmenin imzalandığına dair dağıtım şirketine bildirimde bulunulmuş olması gerekir.
Başvuru sahibi tarafından perakende satış sözleşmesinin dağıtım şirketine ulaştığı tarihten itibaren;
a) İmar yerleşim alanında iki gün içerisinde,
b) İmar yerleşim alanı dışında üç gün içerisinde,
kullanıcı tarafından tesis edilen ölçü cihazları ve devrelerinin ilgili bölümleri dağıtım şirketince mühürlenir, dağıtım şirketi tarafından tesis edilen sayacın okuması yapılarak ilk endeks değeri tespit edilir ve sisteme bağlantı yapılması hakkında tutanak düzenlenmek suretiyle kullanıcı tesisinin bağlantısı yapılarak enerji verilir.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan 5999-3 sayılı Kurul Kararı ile Dağıtım Lisansı Sahibi Tüzel Kişiler ve Görevli Tedarik Şirketlerinin Tarife Uygulamalarına İlişkin Usul ve Esaslar'ın 9 uncu maddesi uyarınca “Zorunlu nedenlerle, film setleri, kaynak, taşlama vb. gibi kısa süreli işler için elektrik enerjisi talep eden gerçek ve tüzel kişilere; en fazla 1 (bir) ay süreli olarak ve gerektiğinde en fazla 1 (bir) ay daha uzatılabilecek şekilde, dağıtım şirketinin uygun görmesi halinde sayaç tesis edilerek ölçümlü veya ölçme yapılmadan kurulu güç değerleri üzerinden bulunacak tüketime göre ticarethane tarifeleri üzerinden hesaplanan bedelin peşin olarak tahsil edilmesi kaydıyla elektrik enerjisi verilir.”
3194 sayılı İmar Kanunu’nun ("Kanun") 21’inci maddesi hükmü gereği, Kanun kapsamına giren tüm yapılar için belediye veya valiliklerden yapı ruhsatı alınması zorunludur. Yapı ruhsatı verilmesi için ise Kanun'un 22 nci maddesi gereğince tapunun (istisnai hallerde tapu senedi yerine geçecek belge) sunulması gerekmektedir. Tapusuz gayrimenkuller için bağlantı talepleri kural olarak kabul edilmemektedir. Ancak 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamındaki kullanımlarda veya Hazine arazisi söz konusu ise ilgili kurum ve kuruluşlardan alınacak tahsis belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir.
Çok ortaklı taşınmazlar Medeni Kanun’da 2 gruba ayrılmıştır:
1. Elbirliği ile mülkiyet: Bu gruba paydaşların paylarının, hisse miktarlarının belli olmadığı taşınmazlar girmektedir. Örneğin veraset ilamına göre intikal yaptırılmamış bir mülkiyeti bu grupta sayabiliriz. Bu tür mülkiyetlerde her bir ortağın payı tüm taşınmaza yaygın durumda olup, paydaşların taşınmaz üzerindeki tasarruflarında tümünün muvafakati aranmalıdır. Dolayısı ile abonelik, bağlantı başvurusu taleplerinde de istisnasız tüm paydaşların muvafakati aranacaktır.
2. Paylı mülkiyet: En çok karşılaştığımız çok ortaklı mülkiyet türüdür. Burada hissedarların hisse miktarları bellidir. Paylı mülkiyet durumunda, taşınmaz üzerinde önemli idari tasarruflar ancak pay oranı ve paydaş sayısı olarak her iki yönden de çoğunluğun sağlanması kaydı ile yapılabilir. Yukarıdaki örneğe göre 8 ortaklı bir arsada her bir ortağın eşit payının olduğunu varsayarsak en az 5 ortağın muvafakat etmesi gerekmektedir. Burada pay ve paydaş çoğunluğunun her ikisinin birlikte sağlanmış olması elzemdir. Örneğin, paylı mülkiyete sahip bir taşınmazda hisselerin 12/20, 4/20, 2/20, 2/20 olarak 4 kişiye ait olduğunu düşünelim. 12/20 ve 4/20 hisselere sahip paydaşların taşınmazı A şahsına kiraladıklarını varsayalım. Burada pay oranı 16/20 olduğu ve paydaşların da1/2’si taşınmazı kira sözleşmesi yapmak sureti ile A şahsına verdiği halde, paydaş çoğunluğu sağlanamamış olduğundan geçersiz kira sözleşmesi olması sebebi ile abonelik veya bağlantı anlaşması işlemi yapılmamalıdır. Paylı mülkiyette, hem pay, hem de paydaş sayısı bakımından çoğunluğun sağlanmış olduğunu sıhhatli şekilde tespit ettiğimiz takdirde abonelik veya bağlantı anlaşması işlemi yapılabilecektir.
Elektrik iç tesis projelerini Elektrikle İlgili Fen Adamlarının Yetki, Görev ve Sorumlulukları Hakkında Yönetmelik'te belirtilen yetki ve sorumluluk limitleri çerçevesinde ilgili fen adamları hazırlayabilecektir. Elektrik İç Tesisleri Proje Hazırlama Yönetmeliği'nin 6 ncı maddesi gereğince, bu Yönetmeliğin kapsamına giren elektrik iç tesislerine ait rapor ve projeleri elektrik mühendisleri, ya da elektrik-elektronik mühendisleri; bir elektrik iç tesisine ilişkin ve elektrik mühendisliği konusu dışındaki öteki proje bölümlerini uzmanlık konularına göre ilgili mühendisler, elektrik mühendisleri veya elektrik-elektronik mühendisleri ile birlikte inceler ve onaylar.